Teknoloji

Eski Endüstriciler Şimdi Metaverse’ci Oldu!

Endüstri çağının esaslı firmalarından Renault’un uğradığı değişim ve dönüşüm hepimizi şaşırtıyor. 

İşte, dijital dönüşümü hakkıyla gerçekleştiren bir şirket örneği.

Dünyanın önde gelen otomotiv firmalarından Renault üretim çizgisinin bilgilerle beslediği birinci endüstriyel metaverse’i inşa ettiğini duyurdu.

Şirketin verdiği bilgiye nazaran gerçeğinin ikizi olan metaverse kozmosunun 2025 yılında şirkete 330 milyon kazandıracağı öngörülüyor.

Peki bu nasıl oluyor?

Her şey bilgi ile başlıyor. Renault tüm fabrikalarından datayı toplayacak standardize edilmiş bir tahlil üretti. Bu bilgiler metaverse’i besliyor ve böylelikle üretim sürecinin performansı gerçek vakitli olarak takip edilebiliyor. Hatta bu eser ATOS iş iştiraki ile ID@Scale markası altında öbür sanayi oyuncularına satılmak üzere pazarlanıyor. 

Siz olsanız, rakibiniz Renault’un hazırladığı bu eseri kullanır mıydınız?

Kullanmayıp da rekabette geri kalmak mı, kullanıp şirketin rekabete hassas datalarını rakiple paylaşmak mı?

İşte tüm problem bu. 🙂

Bu sistem cloud, real time, big veri ve 3D teknolojilerinin birleşmesinden bir ortaya gelmiş. Eser tedarik sistemi, kalite, satış öngörüleri, hatta ulaşım için trafik ve hava durumunu bile takip eden yapay zekâ ile desteklenmiş. Bu sistem 2019’dan bu yana 300 ihtar ile yanılgılar önlenmiş. Bununla bir arada bu sistemle 2025’e kadar 330 milyon dolar verimlilik karı elde edeceğini söylüyor.

Renault’un tek adımı ID@Sclale değil alışılmış ki!

Renault tanınan coin projesi Sandbox ile de eylül ayında bir iştirake imza attı. Bu iştirak ile firma metaverse cihanında araç sürme tecrübesi yaşatacak.

Bunun dışında Japon NTT Docomo’da metaverse ünitesine 412 milyon dolar yatırmayı planlıyor. 

Grafik çipleri üreten NVIDIA kendi alanında yatay bir eser çıkararak Omniverse Cloud Services ile firmalara Web3 sularında taraf bulmalarını sağlamayı hedefliyor. Birinci iştirakini da Siemens ile Xcelerator programı kapsamında gerçekleştiriyor.

Bu yazı  Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Dilek Taşhanlı’nın katkılarıyla yazılmıştır.

Twitter

Instagram

Linkedln

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu